Plommonspäckad picnicbog med bakade betor, potatis och rotselleri

Helstekt plommonspäckad picnicbog i långpanna med peppargräddsås och rotfrukter

Gör så här:

 1. 1

  Sätt ugnen på 225°C.

 2. 2

  Tvätta potatisen, skär dem i kvartar. Skala rotselleri och skär i bitar. Skala rödbetorna och skär i klyftor. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Lägg på alla rotsakerna men låt rödbetorna ligga för sig själv. Risk att de färgar av sig. Ringla över olja och salta. Ställ in plåten i ugnen ca. 30 min.

 3. 3

  Ansa köttet från eventuella hinnor och segt fett. Lägg ut köttet på en skärbräda med den slätaste sidan nedåt och fläk ut biten så den blir avlång. Skär skåror på de ställen där köttet är lite tjockare. Pudra över lökpulver, vitlökspulver, salt, peppar och hackad färsk rosmarin. Fördela ut plommon och peta även in dem i skårorna. Vik ihop köttet och bind upp det med steksnöret. Se till att knutarna hamnar på undersidan och pilla in de plommon som eventuellt trillar ut.

 4. 4

  Ta ut långpannan och sänk ugnsvärmen till 150°C.

 5. 5

  Gör plats i mitten av pannan och lägg picnicbogen med den fina sidan uppåt. Salta, peppra och lägg några klickar smör på köttet. Stick in en termometer i den tjockaste delen av köttet (ej i plommonen). Ställ tillbaka pannan i ugnen och låt köttet tillagas tills det når en innertemperatur på 65°C. Det tar cirka 80 min. Låt köttet vila i 10 min. Innan du skär upp, gärna i tjocka skivor.

 6. 6

  Häll ned grädde, soja, balsamvinäger, timjan och peppar i en liten kastrull. Koka upp och låt sedan småputtra i 5 min, vispa och rör om under tiden. Smaka av och tillsätt salt vid behov.

Köttskola

Att kunna tillaga och smaksätta kött är en konst. I vår köttskola ger vi dig våra bästa tips för att lyckas i köket.
Dalsjöfors köttskola