Långbakad skinkstek med senap, äpple, rotsaker och timjan

Senapspenslad, helstekt skinkstek som tillagas tillsammans med rotfrukter och äpple i en ugnsform.

Gör så här:

 1. 1

  Sätt ugnen på 225°C.

 2. 2

  Tvätta morötterna, halvera dem på längden och skär i större bitar. Skala kålroten och skär till lika stora bitar. Lägg steklökarna i ett varmt vattenbad ca. 10 min. Skala dem sedan, skär bort rot och topp och halvera lökarna på längden. Skär svartkålen till bitar.

 3. 3

  Lägg några klickar smör i botten av en stor ugnsform och lägg på svartkålen. Lägg resten av rotsakerna ovanpå samt några kvistar av färsk timjan. Salta och peppra, slå på vattnet och fördela ut resten av smöret. Ställ in formen i ugnen ca. 30 min.

 4. 4

  Rör ihop rapsolja och senap med torkad timjan. Ansa skinksteken från eventuella hinnor. Ta ut plåten och gör plats i mitten för köttet. Sänk ugnstemperaturen till 150°C.

 5. 5

  Lägg ner skinksteken i formen, pensla med senapsolja, salta och peppra ett varv. Kärna ur, tärna äpplet och fördela ut det runt om. Stick in en termometer i den tjockaste delen av köttet och ställ tillbaka formen i ugnen. Laga tills köttet kommit upp i en innertemperatur på 65°C (ca. 1,5 timme). Låt köttet vila i cirka 10 min. och skär det sedan till skivor. Salta och peppra gärna vid servering.

 6. 6

  Rör ihop persilladekrydda och crème fraiche med en nypa salt och servera till.

Köttskola

Att kunna tillaga och smaksätta kött är en konst. I vår köttskola ger vi dig våra bästa tips för att lyckas i köket.
Dalsjöfors köttskola