Klassisk Oxfilé Wellington

En favorit till nyårsmiddagen, Oxfilé Wellington. Våra kockar delar med sig av deras favorit recept på denna klassiska rätt.

Gör så här:

 1. 1

  Tillagning av madeirasås. Hacka schalottenlökar fint och lägg i kastrull. Fräs löken mjuk i smör, lägg i tomatpurén och rör om.

 2. 2

  Häll i balsamvinägern och madeiran, koka ihop ca. 2-3 minuter. Häll i kalvfonden och grädden. Låt det koka ihop till en kraftig sky.

 3. 3

  Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt en skvätt grädde vid behov.

 4. 4

  Tillagning av duxellmassa: Tvätta champinjonerna. Mixa champinjonerna, skinkan, schalottenlökar och vitlök i en matberedare.

 5. 5

  Bryn sedan i en kastrull duxellmassan och tomatpurén i smör och låt vätskan koka in. Tillsätt grädden. Låt koka ytterligare tills röran är tjock och krämig. Smaksätt med salt och peppar och låt svalna.

 6. 6

  Tillagning av oxfilé: Sätt ugnen på 175°C. Putsa oxfilén från eventuella hinnor och senor. Salta och peppra hela oxfilén. Bryn runt om hastigt på hög värme i en stekpanna. Låt oxfilén svalna av.

 7. 7

  Lägg smördegsarken omlott och kavla ut dem i rikligt med mjöl så att de inte fastnar. Lägg den stekta oxfilén i mitten smördegsplattorna. Täck oxfilén med ett tjockt täcke av duxellmassan.

 8. 8

  Rulla in köttet i smördegen. Nyp ihop och limma kanterna med äggula. Skär några små diagonala snitt på toppen av degen.

 9. 9

  Placera i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter för medium rosa kött. Mät gärna med en köttermometer tills du når önskad innertemperatur.

 10. 10

  Ta ut oxfilén ur ugnen. Låt köttet vila i minst 15 minuter innan servering. Servera med madeirasås, valfri sallad och tex. potatismos.

Köttskola

Att kunna tillaga och smaksätta kött är en konst. I vår köttskola ger vi dig våra bästa tips för att lyckas i köket.
Dalsjöfors köttskola