Bjud in till jul

Julskinka från svenska gårdar

Julskinkan, en fortsatt god tradition

Julskinkan har ofta en självklar huvudroll på mångas julbord. Det är julskinkan som särskiljer högtiden från övriga under året. Men den har inte alltid vart en självklarhet. Först på 1800-talet blev det mer vanligt att ställa en griljerad julskinka på julbordet. Denna typ av julskinka lever kvar och är idag en given tradition för många.

Jultävling

Tävla i Dalsjöfors jultävling och ha chans att vinna en skärbräda i ändträ! 🎅

Vilken julskinkan
passar dig?

Färsk, rimmad, lättrökt eller färdigkokt? Kärt barn har många namn och när det gäller en så älskad rätt som julskinka, finns det så klart några varianter.

Färsk Julskinka

Här har vi julskinka för dig som vill laga allt från grunden. Med en färsk julskinka gör du allt från rimning till griljering själv. Men bered dig på att det tar lite tid & tålamod. Tillagningen är ca. en vecka.

Rimmad Julskinka

Här har vi den traditionella julskinkan. En rimmad julskinka är saltad så den håller längre och smakar mer. Återstår bara att koka eller ugns-steka och griljera. Färdigt på runt 5 h, beroende på temperatur och storlek.

Rimmad & Lättrökt

Rimning och rökning är två sätt att få maten att hålla längre och smaka mer. Den här dubbla varianten är särskilt populär i södra och västra Sverige. Färdigt på runt 5 h, beroende på temperatur och storlek.

Färdigkokt Julskinka

Hela Sverige favorit och det säkra kortet. För vem vill inte äta julskinka hela December ut. Denna julskinka är både rimmad och kokt, det återstår bara att putsa, griljera i ugn och sedan skiva upp. Färdigt på en halvtimme.

Temperaturer

Några temperaturer är extra viktiga att hålla koll på när man tillagar sin julskinkan. Har du valt en rimmad julskinka så finns det två sätt att tillaga denna på. Antingen kan du steka skinkan i ugnen eller så kokar den i kastrull. Placera en termometer i mitten på skinkan, där den är som tjockast och lägg den i en ugnssäker form eller direkt i kastrullen.

Koktemperatur

Den kokta skinkan är klar när innertemperaturen är på 85°C.

Ugnstemperatur

Sätt ugnen på 125°C. Skinkan klar när innertemperaturen når 72°C.

Griljeringen

När det är dags för griljering sätter du ugnen på 225°C och tillagar i 10-15min. Skinkan är klar när griljeringen fått en härlig gyllenbrun färg.

Dalsjöfors en Svensk
traditionell julskinka

Julskinkan & Revbenen hittar du hos oss​

Vårt motto är ett kött du kan njuta av. Vi bär på över 100 års erfarenhet från kött och hos oss finner du både julens julskinka, revben och mycket, mycket mer.